Rabu, 18 Jun 2008

Fasa Ke 2 Kandang Kambing Kami

Naikkan Tiang Kandang

Ready nak pasang gulung2

Pasang lantai


Untuk makluman rakan penternakan ... saya telah memulakan fasa ke2 bagi kandang kami. Kami telah membesarkan kandang kami dari 20 kaki x 20 kaki kepada 20 kaki x 40 kaki. Pembesaran terpaksa dilakukan memandangkan pertambahan kambing kami dan juga kambing baru yang akan kami terima.

Kerja pembesaran kandang telah kami lakukan pada 7 Jun 2008. Kerja ini dilakukan seramai 5 orang rakan. Kami terpaksa menyiapkan rangka dan bumbung kandang pada ari itu juga ... memandangkan kami mempunyai pekerjaan tetap dan pd ari tu la kami cuti. Untuk lantai dan dinding boleh dibuat secara slow2 je.

Kos Buat Kandang sebanyak RM3,400.00 sahaja. Kayu yang kami gunakan kayu secondhand dan bumbung kami gunakan jenis bumbung kilang yang baru (1 kaki - RM3.20 - color biru). Saiz kandang yang ditambah adalah 20 x 20 kaki.

2 ulasan:

Samdaddycool berkata...

salam perkenalan..
wah, menarik! hari2 ada progress terbaru..

apa2 pun, all the best!

Global Excellent Marketing Sdn.Bhd (GEM) www.gemsb.com berkata...

Sertai GEM Community secara percuma. Satu tapak untuk para Usahawan - usahawan berkongsi-kongsi maklumat dan pendapat (Forum, Blog,Direktori, Iklan Percuma DLL) dalam bidang yang ceburi seperti Pertanian, Ternakan DLL.

www.gem.socialgo.com

Industri Sarang Burung Layang-layang (walet/walit).

www.gem.tl.my

Direktori Pertanian Malaysia – Himpunan Weblog Pertanian & Penternakan Malaysia –

www.pertanianmalaysia.blogspot.com