Jumaat, 14 Disember 2007

Kelahiran Yang Kedua
Tidak sampai seminggu daripada kelahiran yang terdahulu kambing kami telah beranak lagi pada 10 Disember 2007. Kami memperolehi sepasang lagi anak kambing. Anak kambing ini pun dalam keadaan sihat. Kelahiran kali ini pun kami tidak ada di kandang .... tau-tau tengahari tu kami pegi kebun nak cari durian baru jer ibu kambing itu dah beranak.

Dengan pertambahan anak kambing dikandang kami rutin kami semakin agak sibuk. Perhatian yang lebih terpaksa kami berikan kepada ibu dan anak kambing yang baru lahir. Tapi kami rasa berbaloi gak dengan kerja yang kami lakukan. Kami rasa dalam masa terdekat ni pun terdapat lagi ibu-ibu kambing yang akan beranak lagi. Jawabnya semakin sesak la kandang kami.

Kini kami mula merancang untuk membuat pembesaran kandang kambing kami. Perancangan dan perbincangan dengan rakan kongsi akan diadakan bagi projek fasa kedua. Kemungkinan kami akan membuat ternakan ini secara besar-besaran akan dilakukan. Kami akan cuba untuk membuat pinjaman daripada pihak bank atau agensi berkaitan sebanyak RM100,000.00. Modal ini akan kami gunakan untuk membuat kandang baru yang lebih besar dan menambah bilangan kambing. Fasiliti dan kemudahan di kawasan ternakan akan dipertingkatkan dengan pembelian mesin dan juga lori atau van. Pekerja juga diperlukan bagi merialisasikan projek ini. Keseluruhan projek ini melibatkan perbelanjaan yang tinggi.

Salam untuk semua penternak kambing di Malaysia .... semoga berjaya.

Tiada ulasan: