Sebelum membeli atau memilih kambing untuk baka, penilaian mestilah dibuat terlebih dahulu. Penilaian ini perlu dibuat terhadap kambing bagi mendapatkan ciri-ciri yang baik. Ianya boleh dinilai melalui konformasi atau keturunan. Kambing yang telah dinilaikan digunakan untuk pembakaan bagi melahirkan anak-anak yang cepat membesar, mengeluarkan susu yang banyak dan mempunyai ketahanan terhadap cuaca dan penyakit.
Penggunaan cara ini belum begitu meluas di negara kita. Nilaian gred diberikan kepada setiap bahagian fizikal badan.
Nilai Tertinggi | Bahagian Tubuh Yang Dinilai | |
Betina | Jantan | |
5 | 7 | A. KEPALA |
3 | 4 | B. BADAN |
20 | 22 | C. ANNGOTA |
5 | 6 | D. AMBING/SKROTUM |
6 | 8 | E. PENGAMBILAN SECARA UMUM |
| | F. KEISTIMEWAAN |
100 | 100 | JUMLAH |
1. Puting susu | 10. Dagu |
2. Tetek atau kelenjar susu | 11. Butang/asas tanduk |
3. Perut | 12. Kelasa |
4. Siku (claw) | 13. Lilitan di jantung |
5. Kuku (hoof) | 14. Belakang |
6. Lutut | 15. Pinggul |
7. Dada | 16. Punggung |
8. Bahu | 17. Tulang punggung |
9. Kekacang (tassel) | 18. Siku |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan