Selasa, 23 Oktober 2007

Penilaian Memilih Kambing

Sebelum membeli atau memilih kambing untuk baka, penilaian mestilah dibuat terlebih dahulu. Penilaian ini perlu dibuat terhadap kambing bagi mendapatkan ciri-ciri yang baik. Ianya boleh dinilai melalui konformasi atau keturunan. Kambing yang telah dinilaikan digunakan untuk pembakaan bagi melahirkan anak-anak yang cepat membesar, mengeluarkan susu yang banyak dan mempunyai ketahanan terhadap cuaca dan penyakit.

Penggunaan cara ini belum begitu meluas di negara kita. Nilaian gred diberikan kepada setiap bahagian fizikal badan.

Nilai Tertinggi

Bahagian Tubuh Yang Dinilai

Betina

Jantan


5

7

A. KEPALA
Bentuk, mata, hidung, tanduk, telinga

3
15
10
3
15

4
15
15
5
12

B. BADAN
1. Leher dan bahu
2. Dada, lebar dan dalamnya
3.
Punggung dan pinggang
4. Perut
5. Kaki dan tangan

20

22

C. ANNGOTA
1. Sikap, kekuatan, besarnya persendian dan pergerakannya

5

18

6

6

D. AMBING/SKROTUM
1. Kulit dan rambut dengan nilai 3 bagi
ambing/skrotum yang berambut
panjang
2. Ambing urat darah, puting susu bagi
betina, skrotum bagi jantan

6

8

E. PENGAMBILAN SECARA UMUM
Keseimbangan di antara bahagian
tubuh



F. KEISTIMEWAAN

100

100

JUMLAH

RAJAH MORFOLOGI SEEKOR KAMBING BETINA

1. Puting susu 10. Dagu
2. Tetek atau kelenjar susu 11. Butang/asas tanduk
3. Perut 12. Kelasa
4. Siku (claw) 13. Lilitan di jantung
5. Kuku (hoof) 14. Belakang
6. Lutut 15. Pinggul
7. Dada 16. Punggung
8. Bahu 17. Tulang punggung
9. Kekacang (tassel) 18. Siku

Tiada ulasan: